Rýchle prevedenie!

Doručené priamo na adresu príjemcu

Každý darček je personalizovaný fotkou alebo textom

Rýchle prevedenie!

Super rýchla preprava! Väčšina darčekov objednaných pred 16:00 je odoslaná v ten istý deň!

Doručené priamo na adresu príjemcu

Všetky darčeky s fotkou a textom. Naše výrobky sú jedinečné, práve preto, že si ich navrhol práve ty. Perfektné darčeky na všetky príležitosti, dokonca aj ako maličkosť, napr. keď chceš poďakovať alebo ti niekto chýba.

Každý darček je personalizovaný fotkou alebo textom

Urob dojem na svojich blízkych jedinečným darčekom, aj keď ho nemôžeš dať osobne. Poteš svoju rodinu, priateľov a známych osobným darčekom doručeným na tebou vybranú adresu alebo dokonca priamo do poštovej schránky bez nutnosti vyzdvihnutia.

Ho ho ho! Je čas na radosť a veselie! Vianoce sú výnimočným obdobím po celom svete. Spojujú ľudí s láskou a šťastím. V tomto blogu sa chceme venovať všetkým otázkam, ktoré máte o Vianociach, a zároveň vám prezradíme niekoľko zaujímavých faktov, ktoré vás môžu prekvapiť. Pripravte sa na objavovanie vianočného čara s nami!

Časté otázky o Vianočných tradíciách

Pôvod Vianoc

Ak chceme objasniť pôvod Vianoc, musíme sa vrátiť o stáročia späť. Vianoce majú fascinujúcu históriu plnú tradícií a folklóru, ktoré sa vyvíjali v priebehu rokov a vytvorili to, čo dnes poznáme.

Vianoce majú korene v starovekých oslavách zimného slnovratu. Rôzne kultúry v tom období slávili najkratší deň v roku hostinami a rituálmi, aby privítali návrat dlhších dní a slnečného svetla.

Prečo sa Vianoce slávia 25. decembra?

S šírením kresťanstva rímska ríša prijala tieto zimné oslavy a skombinovala ich s kresťanskými vierami. Pomaly sa Vianoce stali oslavou narodenia Ježiša Krista. V 4. storočí pápež Július I. vyhlásil 25. december za oficiálny dátum oslavy Kristovho narodenia. Dnes sú Vianoce zmiešaním náboženstva, tradícií a univerzálnych pocitov, pričom zavádzajú zvyky ako zdobenie stromčekov, výmena darčekov a iné.

Zaujímavé Fakty o Vianočných Tradíciách

Vianočné tradície sú veľkou súčasťou magického pôvabu tohto obdobia. Objavte fascinujúce a zábavné fakty, ktoré rozjasnia vaše sviatočné chvíle, od tradícií s imelo až po zdobenie stromčekov.

Príbeh za Vianočnými Stromčekmi

Tradícia zdobenia stromčekov sa dá opäť sledovať až do starovekých čias počas obdobia zimného slnovratu. Stále zelené stromy boli symbolom večného života a vitality, prinášajúc nádej na návrat jari. Ľudia zdobili stromy ovocím, sviečkami a inými dekoráciami, aby odohnali zlé duchy.

V 16. storočí sa tradícia stala populárnou v Nemecku, šíriac sa po Európe a dostávajúc sa do Ameriky o niekoľko storočí neskôr. Dnes sú vianočné stromčeky milovanou tradíciou po celom svete, ktorá sa stala symbolom vianočných dekorácií.

Kedy začať zdobiť stromček

Tradične mnohé rodiny označujú začiatok vianočného obdobia tým, že postavia svoj stromček a dekorácie v posledných dňoch novembra alebo na začiatku decembra.

Samozrejme, neexistuje pevný deň na začatie zdobenia vianočných dekorácií, ale niektoré krajiny majú tradične navrhnutý deň. V Taliansku a iných katolíckych krajinách je to napríklad 8. december, počas slávnosti Nepoškvrneného počatia. Iní začínajú zdobiť stromček už po Halloweene, zatiaľ čo iní preferujú čakať až bližšie k Štedrému dňu.

Nakoniec je ideálny čas začať zdobiť váš stromček kedykoľvek vaše srdce cíti pripravené prijať ducha sezóny.

Objavte naše personalizované a originálne ozdoby na vianočný stromček a vytvorte si jedinečný vianočný stromček:

Vianočné ozdoby - transparentné

Vianočné ozdoby - transparentné

Vianočná ponožka

Vianočná ponožka

Drevená vianočná dekorácia

Drevená vianočná dekorácia

Sviečky

Sviečky

Kedy odstrániť vianočný stromček a dekorácie

Aj keď existujú rôzne zvyky týkajúce sa tejto tradície, mnohí ľudia odstraňujú vianočný stromček a dekorácie po dvanástich nociach Vianoc. Tento deň, známy tiež ako Epifánia alebo Deň troch kráľov, pripadá na 6. január.

Niektorí však preferujú zabaliť vianočné dekorácie na Nový rok. Symbolizuje to nový začiatok. Iní môžu vybrať predĺženie sviatočného ducha a odložiť rozoberanie až do konca januára.

Význam imela

Imelo je ďalším symbolom Vianoc. Ako sa stalo takýmto symbolom? Pred stáročiami bolo imelo považované rôznymi kultúrami za posvätnú rastlinu s mystickými silami. Drúdi ho používali v obradoch a bolo spojené s plodnosťou a ochranou.

Ako sa kresťanstvo šírilo, tradícia zavesenia imela počas Vianoc získala nový význam. Avšak obľúbená tradícia bozkávania pod imelom sa údajne zrodila z nórskej mytológie. Postupom času sa táto prax premenila na hravú sviatočnú tradíciu, kde páry kradnú bozká pod imelom.

Tradícia Vianočných Pančúch

Tradícia zavesenia vianočných pančúch pri krbe alebo na konci postele pochádza zo príbehu svätého Mikuláša, ktorý hádzal vrecká plné zlata komínom do domu chudobného muža, ktoré skončili v pančuchách zavesených pri ohni na sušenie.

Od tej doby deti po celom svete prijali tradíciu zavesenia pančúch na Štedrý večer, dúfajúc, že ich nájdu plné malých darčekov, pochúťok a prekvapení od Santa Clausa na Vianočné ráno.

Všetko, čo potrebujete vedieť o Santovi

Ikonická postava, ktorú dnes poznáme ako Santa Clausa, sa vyvinula počas stáročí a stala sa symbolom darovania darčekov a sviatkov. Zhromaždili sme niekoľko otázok a zaujímavých faktov o tejto mytologickej postave.

Ako sa Santa Claus stal spojeným s Vianocami?

Korene Santa Clausa možno sledovať až k svätému Mikulášovi, uznávanému kresťanskému biskupovi známeho svojimi skutkami lásky a štedrosti voči menej šťastným. Jeho povesť sa rozšírila ďaleko a široko a spojila sa s vianočnými oslavami.

V priebehu rokov rôzne tradície, príbehy a zvyky z rôznych kultúr prispeli k vývoju Santa Clausa, ktorý sa stal milým mužom v červenom obleku, s bielym bradou a saniach plných darčekov.

Pôvod Santa Clausa

Hovorí sa, že Santa Claus prebýva v kúzelnom Severnom póle. Aj keď presné miesto môže zostať záhadou, duch Santa Clausovho domova na Severnom póle prináša radosť srdciam mladým aj starým po celom svete. Santa Claus zdieľa svoj útulný dom s pani Clausovou a komunitou usilovných elfov.

Aké sú mená Santa Clausových sobov?

Santa Clausovi verní sobi hrajú kľúčovú úlohu v šírení vianočnej tradície darovania darčekov. ťahajú Santa Clausove sane nočnou oblohou, nesúc ho na jeho ceste, aby doručil vianočné darčeky deťom po celom svete. Mená Santa Clausových sobov sú: Rudolf (slávny sob s červeným nosom), Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner a Blitzen.

Koľko má Santa rokov?

Vek Santa Clausa je, a pravdepodobne navždy zostane, čarovnou záhadou. Podľa nadčasových príbehov a folklóru sa hovorí, že Santa je starý ako čas sám.

Vedeli ste, že vianočné tradície sa môžu líšiť v rôznych krajinách? Všetko, čo potrebujete vedieť o Vianociach v roku 2024, si môžete prečítať v našom špeciálnom blogu.

Objavte tiež viac našich vianočných dekorácií na oslavu sviatkov:

Vianočná ozdoba

Vianočná ozdoba

Sklenené vianočné gule

Sklenené vianočné gule

Obdĺžniková snehová guľa

Obdĺžniková snehová guľa

Snehové gule

Snehové gule